Četrtek, 24. junij 2021

Do zaključka v nedeljo še številni festivalski dogodki

Do zaključka v nedeljo še številni festivalski dogodki

Pred nami je sklepni del 56. Festivala Borštnikovo srečanje, ki ga bomo sklenili v nedeljo, 27. junija, s slavnostno podelitvijo festivalskih nagrad in Borštnikovega prstana, ki ga bo letos prejela vrhunska dramska igralka Jette Ostan Vejrup. Med festivalom, ki smo ga izpeljali v celoti, se je na številnih prizoriščih odvilo več kot sedemdeset dogodkov, nekaj jih bo na sporedu še v teh dneh. Poleg gledaliških predstav v tekmovalnem in spremljevalnem programu smo izvedli obsežne dopolnilne vsebine, glasbene koncerte, konference, strokovna srečanja in pogovore o knjigah.

Letos smo dodali nova festivalska prizorišča, med občinstvom pa so bile posebej toplo sprejete predstave Gledališča Ane Monro, ki je pred enotami doma za starejše Danice Vogrinec nastopalo z interaktivno ulično predstavo Cirkus Korona. Projekt se je razvil iz serije umetniških intervencij Ana pod oknom, ki jih je skupina spomladi 2020 izvajala na dvoriščih stanovanjskih sosesk v Ljubljani, da bi kljub omejitvam ostali v živem stiku z občinstvom.

Danes, v četrtek, 24. junija, ob 18.30 bo v Stari dvorani potekala okrogla miza, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Beletrino, na kateri bomo predstavili monografijo RAC, biografski roman o življenju Radka Poliča. Gosta dogodka bosta Radko Polič - Rac in avtorica knjige Petra Pogorevc. Med pogovorom, ki ga bo vodila Danaja Lorenčič, bodo obiskovalci lahko prisluhnili tudi odlomkom iz knjige, ki odstira in prepleta spomine na igralčevo življenjsko in ustvarjalno pot ter razkriva, da je na odru enako strasten in zahteven kot za njim. Odlomke bodo brali Nataša Matjašec Rošker, Ksenija Mišič, Vladimir Vlaškalić, Petja Labović in Žan Koprivnik.

V petek, 25. junija, ob 18.00 bo na Malem odru predstavitev knjige Roka Vevarja Ksenija, Xenia: londonska plesna leta Ksenije Hribar, 1960–1978, ki je izšla pri Založbi Maska. V pogovoru, ki ga bo vodila Mojca Kumerdej, bosta poleg avtorja Roka Vevarja sodelovala tudi Sinja Ožbolt in Marko Mlačnik, plesalkina učenca in poznavalca njenega dela. Ob predstavitvi knjige bodo sodelujoči spregovorili tudi o pomenu Ksenije Hribar za razvoj sodobnega plesa v Sloveniji. 

Zadnja v nizu pogovorov o knjigah in literaturi bo okrogla miza o dramatiki Stanka Majcna in njenem uprizoritvenem potencialu, ki bo na sporedu v soboto, 26. junija, ob 18. uri na Malem odru, pripravili pa smo jo v sodelovanju z Mariborsko knjižnico. Gostje omizja, ki ga bo vodila Melita Forstnerič Hajnšek, bodo Andrej Brvar, Krištof Jacek Kozak in Denis Poniž, v pogovor pa jih bo s svojim uvodom povabil Zorko Simčič. Zbrani teatrologi in literarni zgodovinarji bodo iskali odgovore na vprašanja, zakaj ne uprizarjamo Majcnove dramatike, ali ima sploh še uprizoritveni potencial za današnji čas oziroma kateri del njegovega obsežnega dramskega opusa, ki je nastajal pred sedmimi desetletji, je danes še relevanten in aktualen. 

Utrinke festivala je mogoče spremljati tudi v naši FOTO in VIDEO galeriji.