Četrtek, 17. junij 2021

Otvoritveni večer napoveduje osrednji festivalski program

Na 56. Festivalu Borštnikovo srečanje že od ponedeljka potekajo številne dejavnosti iz uvodnih programskih sklopov, ogledi slovenskih in tujih gledaliških predstav, delavnice, predstavitve projektov in usposabljanja. Jutri, v petek, 18. junija, ob 20. uri bo na programu eden od festivalskih vrhuncev, slavnostno odprtje, na katerem bodo zbrane nagovorili umetniški direktor festivala Aleš Novak, župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič in državna sekretarka z Ministrstva za kulturo dr. Ignacija Fridl Jarc. Uvodnim pozdravom bo sledila sodobnoplesna predstava Nomad v izvedbi belgijske skupine Eastman ter režiji in koreografiji večkrat nagrajenega koreografa in mednarodno priznanega režiserja Sidija Larbija Cherkaouija, ki je tudi festivalski gost. Oder Velike dvorane SNG Maribor bo zaživel v barvitem mozaiku puščavskega sveta, v katerem so njegovi prebivalci – skupina plesalcev – soočeni z bivanjskimi ekstremi, ki radikalno pogojujejo ali celo onemogočajo življenje.

Sledi programsko bogat vikend s prvima predstavama iz tekmovalnega programa, v soboto, 19. junija, ob 18. uri, ko bo na sporedu Sedem vprašanj o sreči v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča in v režiji Tomija Janežiča. Predstava bo zaradi zahtevne umestitve na več prizorišč izjemoma odigrana v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Za kar sedemurno gledališko potovanje so ustvarjalci kot izhodišče ustvarjalnega procesa izbrali Maeterlinckovo Modro ptico, zgodbo o arhetipskem iskanju sreče. Predstavi bo sledil pogovor z ustvarjalci.

V nedeljo, 20. junija, ob 19.30 se bo v Stari dvorani predstavila SNG Drama Ljubljana z Alice v postelji, prvo slovensko uprizoritvijo edine v celoti objavljene igre znamenite vsestranske ustvarjalke Susan Sontag, v kateri avtorica poglobljeno razmišlja o ženskah, njihovih bolečinah in samozavedanju. Predstavi, v kateri naslovno vlogo igra Maša Derganc, bo prav tako sledil pogovor z ustvarjalci. 
 

Otvoritveni večer napoveduje osrednji festivalski program
Otvoritveni večer napoveduje osrednji festivalski program
Otvoritveni večer napoveduje osrednji festivalski program