Torek, 8. junij 2021

Prejemnica Borštnikovega prstana je Jette Ostan Vejrup

Igralka, ki po lastnih besedah še vedno usvaja slovenščino, a je kljub temu osvojila odre slovenskega gledališča 

Jette Ostan Vejrup, rojena leta 1962 v Gørdingu na Danskem, izhaja iz mednarodne gledališke šole Jacquesa Lecoqa v Parizu, kjer je spoznala svojega kasnejšega soproga, dramskega igralca Borisa Ostana. Po vrnitvi iz Pariza je na Danskem poučevala gib in improvizacijo, režirala in igrala, se skupaj z Borisom pridružila londonski igralski skupini Theatre de Complicité in se z njo podala na mednarodno gostovanje. Leta 1989 je ponovno nastopala na Danskem, a je prvič kot igralka delala tudi v Sloveniji, in sicer v mini drami Železniške informacije v Eksperimentalnem gledališču Glej. Avtorska ekipa je za projekt leta 1989 prejela Borštnikovo diplomo in denarno nagrado za posebne dosežke.

Jette od leta 1989 živi in ustvarja v Sloveniji. V 90. letih 20. stoletja je kot "svobodnjakinja" ustvarjala ter nastopala v slovenskih institucionalnih in neinstitucionalnih gledališčih. Najprej je interpretirala vloge, v katerih ni veliko govorila, sčasoma pa je dobivala tudi takšne z vse več besedila. Med letoma 1994 in 1997 je v izjemno priljubljeni televizijski humoristični seriji Teater Paradižnik igrala Gudrun, Danko, ki se uči slovenščino, in z njo dosegla prepoznavnost v najširši slovenski javnosti. Med njeni avtorskimi projekti velja izpostaviti Palčico (Lutkovno gledališče v Ljubljani, 1999) in Grdega račka (Cankarjev dom v Ljubljani in Bunker, 2003).

"Kako stati pred publiko in biti prepričljiva, da bodo vse te besede, ki pravzaprav niso moje, zazvenele kot moje?"

 

 

 

Prelomnico njene gledališke kariere predstavlja februar 2004, ko je postala stalna članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega. Od takrat le izjemoma nastopa v drugih gledališčih, v matičnem gledališču pa praviloma pripravi po dve novi vlogi na sezono. Jette Ostan Vejrup je doživela priznanje tako slovenskega občinstva kot tudi kritike in strokovne javnosti. Ob že omenjeni Borštnikovi nagradi za Železniške informacije je prejela še tri Borštnikove diplome oziroma nagrade za igro (za Ivono v predstavi Ivona, princesa Burgundije, 1991; za Fräulein Schneider v Kabaretu, 2007; za Hero v Iliadi,2015), dve Zlati paličici (za vlogi Ogledala in Norca v predstavi Sneguljčica, 1998; za avtorstvo in izvedbo igralskega monologa Grdi raček, 2005) ter Dnevnikovo nagrado (za vlogo Harper Regan, 2011).

Jette Ostan Vejrup je s svojim prodorom v slovenski gledališki prostor nedvomno razširila njegove meje: s človeško toplino in z neulovljivo kompleksnostjo, igralskim perfekcionizmom, prepletenim z bolečino samoironije in nalezljivo sproščenostjo humorja, z izkušnjo "tujke" v tem, kar se vsem ostalim lahko zdi "domače" ali "samoumevno", je slovensko gledališko krajino obogatila za nove odrske izkušnje, pri tem pa je slovenskemu gledalcu in gledalki ponudila možnost primerjave, širila meje poznavanja sveta okrog nas in na stežaj razprla prostor dialoga, ki je pravzaprav izhodiščni ustvarjalni impulz gledališke umetnosti.

Borštnikov prstan bo Jette Ostan Vejrup, članici igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, podeljen na sklepni slovesnosti 56. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo v nedeljo, 27. junija 2021, v Veliki dvorani SNG Maribor.

Prejemnica Borštnikovega prstana je Jette Ostan Vejrup <em>Foto: Jože Suhadolnik / Arhiv MGL</em>
Foto: Jože Suhadolnik / Arhiv MGL
Prejemnica Borštnikovega prstana je Jette Ostan Vejrup <em>Foto: Toni Soprano/Arhiv MGL</em>
Foto: Toni Soprano/Arhiv MGL
Prejemnica Borštnikovega prstana je Jette Ostan Vejrup <em>Foto: Damjan Švarc / Arhiv MGL</em>
Foto: Damjan Švarc / Arhiv MGL
Prejemnica Borštnikovega prstana je Jette Ostan Vejrup <em>Foto: Miha Fras / Arhiv MGL</em>
Foto: Miha Fras / Arhiv MGL
Prejemnica Borštnikovega prstana je Jette Ostan Vejrup <em>Foto: Miha Fras / Arhiv MGL</em>
Foto: Miha Fras / Arhiv MGL
Prejemnica Borštnikovega prstana je Jette Ostan Vejrup <em>Foto: Peter Uhan / Arhiv MGL</em>
Foto: Peter Uhan / Arhiv MGL
Prejemnica Borštnikovega prstana je Jette Ostan Vejrup <em>Foto: Barbara Čeferin / Arhiv MGL</em>
Foto: Barbara Čeferin / Arhiv MGL
Prejemnica Borštnikovega prstana je Jette Ostan Vejrup <em>Foto: Mimi Antolović / Arhiv MGL</em>
Foto: Mimi Antolović / Arhiv MGL
Prejemnica Borštnikovega prstana je Jette Ostan Vejrup <em>Foto: Marjan Mutić / Arhiv MGL</em>
Foto: Marjan Mutić / Arhiv MGL
Prejemnica Borštnikovega prstana je Jette Ostan Vejrup <em>Foto: Peter Giodani / Arhiv MGL</em>
Foto: Peter Giodani / Arhiv MGL
Prejemnica Borštnikovega prstana je Jette Ostan Vejrup <em>Foto: Aljoša Rebolj / Arhiv MGL</em>
Foto: Aljoša Rebolj / Arhiv MGL
Prejemnica Borštnikovega prstana je Jette Ostan Vejrup <em>Foto: Aljoša Rebolj / Arhiv MGL</em>
Foto: Aljoša Rebolj / Arhiv MGL

Prenesi datoteke