Renesansa

Evropska gledališka konvencija

Video projekt 

22 gledališč. 18 evropskih držav. 250 umetnikov. 

Renesansa (Renaissance) je veliki mednarodni projekt Evropske gledališke konvencije (ETC), največje mreže javno financiranih gledališč v Evropi, v katerem sodeluje dvaindvajset gledališč iz osemnajstih evropskih držav. Vsak udeleženec se predstavi s petminutnim filmom, odzivom na dramatični klic po renesansi. Omenjeno zgodovinsko obdobje je zaznamovala eksplozija ustvarjalnosti, ki je pregnala temen in kužen srednji vek, pri tem pa se je razplamtela v raznoliko in bohotno čaščenje lepote, modrosti, znanosti in arhitekture. Renesansa je bila prav tako čas dramatičnih sprememb, pretresov in naglih prelomov obstoječih družbenih vzorcev, saj se je v tem obdobju zgodil temeljit premik evropske misli v napoved novega duha časa (zeitgeist).
V kontekstu projekta lahko renesanso razumemo dobesedno kot preporod oziroma ponovno rojstvo gledališč(a) v virtualnem prostoru po enoletnem življenju s pandemijo. Soudeležena evropska gledališča, med katerimi so Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Gledališče Jan Kochanowski Opole (PL) in Narodno gledališče v Beogradu (RS), so preizkusila in predstavila nova besedila in formate, primarno zasnovane za digitalni oder z razvijanjem digitalnih dramaturgij. Da bi lahko razmislili o realnosti življenja v času pandemije ter potencialu ponovnega rojstva gledališča, so se avtorji naslonili na filozofijo, domišljijo in nove tehnike pisanja. 
Tako lahko različna občinstva spremljajo obupanega dvornega norčka v plinski maski, kako roti za oživitev gledališča, fantazijsko pustolovščino po prelepih kamnitih ulicah Malte, izvedbo Shakespearove mojstrovine na razdeljenem ekranu, naglo improviziran skeč na podlagi komentarjev uporabnikov instagrama ali denimo predstavo s psom Baldrikom. S projektom Renesansa prav tako odštevamo čas do Tedna nove evropske drame, ki bo potekal med 7. in 13. junijem letos in ga organizira Evropska gledališka konvencija. 

Seznam vseh sodelujočih gledališč, ki prihajajo tudi iz Francije, Nemčije, Italije, Malte, Švedske, Ukrajine in Slovaške, je dostopen na spletni strani ETC: https://www.europeantheatre.eu/page/activities/renaissance

Renesansa
Renesansa
Renesansa
Renesansa
Renesansa
Renesansa
Renesansa