Ponedeljek, 21. junij 2021

Festival se preveša v drugo polovico

Po petkovi otvoritvi in odmevni predstavi Nomad so v ospredje festivalskega programa stopile predstave iz tekmovalnega sporeda; med vikendom so si gledalci lahko ogledali dve. Kot enega od letošnjih vrhuncev pa napovedujemo gostujočo predstavo Pločevinasti boben enega najbolj uveljavljenih nemških gledališč Berliner Ensemble, ki je nastala po istoimenskem romanu nobelovca Günterja Grassa, režiral pa jo je umetniški direktor gledališča Oliver Reese, ki je tudi gost festivala. Na sporedu bo danes, v ponedeljek, 21. junija, ob 19. uri.

V sredo, 23. junija, ob 18. uri bomo v Kazinski dvorani gostili mednarodno omizje o (digitalni) prihodnosti gledališča, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Evropsko gledališko konvencijo (ETC). Pogovor, ki smo ga naslovili V iskanju renesanse: Gledališče in digitalno, bo vodil Rok Bozovičar, mednarodno omizje pa bo pretresalo prihodnost gledališča v digitalni dobi. Večino strokovnih dogodkov si je mogoče ogledati v neposrednem prenosu na festivalski strani na Facebooku. Kot primer dobre prakse, ki je med pandemijo povezal različne akterje v evropskem gledališkem prostoru, bo na ogled mednarodni video projekt Renesansa, ki je nastal pod okriljem ETC in v katerem je s petminutnim filmom kot umetniškim odzivom na dramatičen klic po preporodu sodelovalo kar dvaindvajset gledališč iz osemnajstih evropskih držav. 

V tem tednu izpostavljamo tudi tri vrhunske glasbene dogodke, ki bogatijo dodatni program festivala. V sredo, 23. junija, ob 21. uri bo v Sodnem stolpu nastopil Tomaž Hostnik, ki z Nerodnozabavnim ansamblom potuje skozi svetove, za katere si kljub aktualnosti ne bi nikoli upali povsem suvereno trditi, da so nastali v današnjem času, njegove skladbe pa v poplavi instant glasbe izstopajo kot neizmerno osvežujoče in brezčasne. Prepoznavni Hostnikov vokal bosta spremljala Janez Dovč na harmoniki in Goran Krmac na tubi.

V petek, 25. junija, ob 20.30 bosta na Tribuni na Velikem odru nastopila Primož Hladnik in Boris Benko, ki sestavljata duet Silence, s premierno izvedbo tematskega koncerta z naslovom Turistični vodič po občutkih izgubljenosti. Duetu se med subtilnim glasbenim vijuganjem skozi labirint absurda, zmede in življenjskih kontradikcij pridružujeta klaviaturistka Petra Vidmar in pianist Igor Vićentić

Program v Sodnem stolpu zaključujemo v soboto, 26. junija, v sodelovanju s Festivalom Lent. Ob 20. uri bo nastopila zasedba Brencl banda, ki svojo avtorsko glasbo razvija pod vplivom ljudskega izročila z različnih koncev sveta. Večer se bo ob 22. uri nadaljeval ob vznemirljivih harmonijah zasedbe Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape

Festival se preveša v drugo polovico
Festival se preveša v drugo polovico