Snježana Premuš

Vsak zdaj je čas, prostor

Sodobnoplesni avtorski projekt

Zavod Federacija in Nomad Dance Academy Slovenija

Na sporedu

18.06.2021, petek / 17:30 / Kazinska dvorana /
18.06.2021, petek / 18:40 / Kazinska dvorana /

Premiera 30. september 2019, Stara mestna elektrarna, Ljubljana
Predstava traja 1 uro in 20 minut in nima odmora. 

Avtorica koncepta in principov, umetniška vodja projekta Snježana Premuš
Soustvarjalci, plesalci Dragana Alfirević, Anja Bornšek, Snježana Premuš, Dejan Srhoj, Tina Valentan, Gregor Zorc, Ivan Mijačević
Avtor zvočnih pokrajin in glasbenik Boštjan Perovšek
Oblikovalka svetlobe in izvajalka Špela Skulj
Kostumografka Barbara Kapelj
Fotograf Madster
Avtorica videa Maša Nonković
Prevajalka in lektorica Jana Wilcoxen
Koordinatorka in podporna producentka Jasmina Založnik


Fizične manifestacije so del raziskovalnega sodobnoplesnega projekta, ki ga Snježana Premuš razvija od leta 2012 z različnimi sodelavci. S somatskim-plesnim sistemom se osredotoča na študij koreografskih situacij, opazovanja, refleksije z različnimi občinstvi, umetniki in strokovnjaki ter generiranja specifičnih partitur in predstavitvenih formatov, ki najbolj ustrezajo posameznemu segmentu raziskave. V osebni, družbeni in javni prostor s sodelavci vnaša premislek o telesnosti. Nasproti discipliniranemu telesu avtorica postavlja dinamično telo, ki se izmika discipliniranosti, ker svoje gibalne in čutne procese zaznava, proizvaja in artikulira onstran predpostavljenih telesnih kodov in oblik. 

V predstavi Vsak zdaj je čas, prostor avtorica ohranja svoj osnovni fokus, pri tem pa misli somatsko prakso kot gradivo in sistem za revitalizacijo družbenega telesa. Skupaj z umetniško ekipo in občinstvom vstopa v nova razmerja in ustvari prostor, kjer lahko doživljamo in opazujemo, kaj nas poganja ter kako nezaznavne podobe percepcije vznikajo v t. i. skupnih simultanih prostorih. Predstava, ki se ukvarja predvsem s percepcijo v današnjem hiperproduktivnem svetu ter z vprašanjem, kako zaznavamo lastno telo in telo drugega, je zato zrežiran multimodalni prostorski sistem, v katerem se različne podobe integrirajo in razpadajo v edinstvene kompozicije. Občinstvo je povabljeno na sprehod po prostoru, kjer se sooča z nelinearno dramaturško strukturo. Gledalec skupaj z izvajalci meandrira v vedno bolj razširjeni pokrajini simultanih dogodkov, podob, možnih povezav in izkušenj, ki jih ne ureja zgolj v svojo zgodbo, temveč se le-te kažejo predvsem v njegovi odzivnosti in ustvarjalnem kopičenju možnih občutkov, pomenov in dejanj.

Partnerji projekta Zavod Bunker, Workshop Foundation Budapest, Lokomotiva Center for New Initiatives in Arts and Culture, CUK Kino Šiška 

Avtorski projekt je del programskega sklopa Creative Crossroads (2019/20) v okviru večletnega programa Long life burning (EU program Ustvarjalna Evropa). Projekt so podprli Ministrstvo za Kulturo Republike Slovenije, Mestna Občina Ljubljana. The Ministry of Culture of the Republic of Slovenia and the City of Ljubljana supported the project. 

Na dogodku, kjer se bomo sprehodili po prepletnih zvočno svetlobnih pokrajinah, vas vabimo, da pustite obutev in ostale stvari v garderobnem delu, ki ga bomo pripravili za vas ob odru. S seboj lahko prinesete dodatno obuvalo, ki ga uporabite za sprehod po odrski instalaciji.

Vsak zdaj je čas, prostor <em>Foto: Madster</em>
Foto: Madster
Vsak zdaj je čas, prostor <em>Foto: Madster</em>
Foto: Madster
Vsak zdaj je čas, prostor <em>Foto: Madster</em>
Foto: Madster
Vsak zdaj je čas, prostor <em>Foto: Madster</em>
Foto: Madster