Susan Sontag

Alice v postelji

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana

Na sporedu

20.06.2021, nedelja / 19:30 / Stara dvorana /

Prva slovenska uprizoritev
Premiera 8. november 2019, Mala drama 
Predstava traja 1 uro 20 minut in nima odmora. 

Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci na odru Stare dvorane SNG Maribor.

Režiser in scenograf Dorian Šilec Petek
Prevajalka Darja Dominkuš
Dramaturginja Staša Prah
Kostumografinja Tina Bonča
Avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar
Lektorica Tatjana Stanič
Oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak

Zasedba 
Alice James Maša Derganc 
Sestra Myrtha Sabina Kogovšek 
Oče Vojko Zidar 
Henry, Alicein brat Saša Tabaković 
Margaret Fuller Iva Babić 
Emily Dickinson Eva Jesenovec 
Kundry Veronika Drolc 
Mladenič Timon Šturbej 

Alice v postelji je prva in edina v celoti objavljena igra znamenite ameriške filozofinje, literarne ikone šestdesetih let in vsestranske ustvarjalke Susan Sontag, v kateri avtorica poglobljeno razmišlja o ženskah, o njihovih bolečinah in samozavedanju. Igra, ki jo je Sontagova razdelila na osem prizorov in označila za fikcijo, temelji na resnični osebi, Alice James, edini hčerki in najmlajši od petih otrok izjemno ugledne ameriške družine v devetnajstem stoletju. Oče, dedič velikega poslovnega premoženja, je zaslovel kot pisec o verskih in moralnih temah. Čudaški človek močne volje, ki je pri trinajstih v nesreči izgubil nogo, je bil glavni učitelj svojih otrok in jih je že v zgodnji mladosti večkrat peljal v Evropo. Ko je imela Alice trideset let, naj bi očeta soočila s svojo odločitvijo, da želi narediti samomor. Oče jo je sprva resno oštel, nato pa dal svoje privoljenje. Leta 1884 se je Alice preselila v London, kjer se je ustalil njen brat Henry (Harry), in tam priklenjena na posteljo preživela naslednjih sedem let in pol, vse do smrti zaradi raka na dojki. Zanimivo je dejstvo, da je bila Alice James deležna enake izobrazbe kot njeni bratje, čeprav kaj takega v 19. stoletju ni bilo ravno običajno. Kljub navidezno enakim možnostim in priložnostim za razvoj lastnih potencialov je ostala omrtvičena in okamnela v svoji sobi. Preprosto ni vedela, kaj naj naredi z vsem tem znanjem, s svojim širokim umom in neverjetnim smislom za humor – pokopala jo je lastna genialnost. 

Postavitev v režiji Doriana Šilca Petka natanko ujame tih, intimen, melanholičen in žalosten, obenem pa tudi umirjen, filozofski način drame. Zvok in luč sta minimalistična; drami skorajšnja tišina in mehka, nevsiljiva luč ustrezata. Svetli, skorajda sterilni kostumi, poudarjajo "klinični" podton dela, narekovano "patologijo" Alicinega stanja in toliko bolj prepričljivo je režijsko izpeljan odmik od tega narativa, ko se tekom predstave zdi Alicina perspektiva vse manj "patološka" in tem bolj preprosto ena od možnih pozicij. Ključnega pomena pri tem je izvrstna igra Maše Derganc; igra je ob tako minimalističnem zvoku, luči in gibu, osrednje nosilo predstave, naslovna vloga pa terja prehajanje med najrazličnejšimi kompleksnimi psihološkimi stanji; Derganc jih prepričljivo udejanja – ne le skozi besedo, temveč tudi skozi obrazno mimiko in pogled. Alice v postelji je uravnoteženo, harmonično odrsko delo z dobrim ritmom in atmosfero.

Anja Radaljac, Delo, 19. 9. 2019

O režiserju

Dorian Šilec Petek (r. 1995) ustvarja na področju gledališke režije in scenografije. Njegova dela so bila predstavljena na Milanskem trienalu, FLARE – Festivalu radikalnega gledališča v Veliki Britaniji, na študentskem festivalu Istropolitana v Bratislavi, Festivalu Borštnikovo srečanje, Opernih dnevih (Operadagen) v Rotterdamu in newyorškem Watermill Centru. Ustvaril je več avtorskih projektov, med njimi Stabat Mater: Passion, performans Drugi, slepi, Se mi vsaj ni treba poljubljati ter You Need the Glass and You Need the Milk. Kot scenograf je sodeloval pri predstavah v SNG Drama Ljubljana, Mestnem gledališču Ljubljanskem, SLG Celje in Watermill Centru (ZDA). V SNG Drama Ljubljana je režiral Solzice (2018), Amelio E. (2019) in Alice v postelji (2019). 

O producentu

SNG Drama Ljubljana je osrednje dramsko gledališče v Sloveniji z največjim, najbolj prepoznavnim in najuglednejšim ansamblom, ki ga trenutno sestavlja triinštirideset igralk in igralcev. Na repertoarju imajo klasično, sodobno in eksperimentalno gledališko produkcijo.

www.drama.si
info@drama.si

Alice v postelji <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Alice v postelji <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Alice v postelji <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Alice v postelji <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan