Sofi Oksanen

Očiščenje

Slovensko ljudsko gledališče Celje & sadsongskomplex:fi

Na sporedu

21.06.2021, ponedeljek / 21:00 / Stara dvorana /

Naslov izvirnika Puhdistus
Premiera 21. februar 2020, SLG Celje 
Predstava traja 2 uri 15 minut in ima en odmor. 

Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci na odru Stare dvorane SNG Maribor.

Režiser Jari Juutinen
Prevajalka Julija Potrč Šavli
Dramaturginja Alja Predan
Scenograf Teemu Nurmelin
Kostumografka Tinja Salmi
Avtor glasbe in zvoka Ville Hyvönen
Oblikovalec svetlobe Teemu Nurmelin
Lektor Jože Volk
Oblikovalca videa Teemu Nurmelin, Ville Hyvönen
Svetovalec za gib Boris Ostan
Asistentka režiserja Eva Kokalj
Vodja predstave Anže Čater

Zasedba 
Stara Aliide Truu Živa Selan
Mlada Aliide Truu Živa Selan
Zara Maša Grošelj
Hans Pekk, Ingelin mož Luka Bokšan
Martin Truu, Aliidejin mož, partijski organizator oz. stranka Aljoša Koltak
Pavel oz. Paša, mladi ruski mafijec  Rastko Krošl
Lavrentij oz. Lavruša, nekdanji častnik v KGB v srednjih letih, zdaj mafijec Damjan M. Trbovc
 

Finsko-estonska pisateljica in dramatičarka Sofi Oksanen, sicer angažirana borka za enakopravnost spolov in aktivistka LGBT, je širše mednarodno priznanje doživela z dramo Očiščenje (Puhdistus), ki je bila krstno uprizorjena leta 2007 v Finskem narodnem gledališču v Helsinkih. Leto kasneje je avtorica po drami napisala istoimenski roman, ki je bil preveden v več kot petdeset jezikov, med drugim tudi v slovenščino, in s katerim se je utrdila kot eno najostrejših peres svoje generacije. Leta 2012 so po romanu uprizorili opero v Finski narodni operi ter posneli film, ki je prejel nominacijo za tujejezičnega oskarja. Nosilki dogajanja sta ženski različnih generacij – Aliide Truu, preprosta starka, ki živi popolnoma izolirano življenje na estonskem podeželju, in Zara, ki je žrtev trgovine z ljudmi in na begu pred krutimi zvodniki. Ženski sta pod različnimi oblastmi doživeli ekstremno nasilje in se borita za preživetje v represivnem svetu izredno omejenih možnosti. 
Aliide pred svojo hišo najde nezavestno in močno pretepeno Zaro, za katero se izkaže, da je vnukinja Aliidejine sestre Ingel. Ob srečanju z mlado Zaro se je Aliide prisiljena soočiti z bolečo in kruto preteklostjo, z zločini v imenu lastnega izdajstva. Očiščenje je ostra, bridka in kruta drama o ceni preživetja v razčlovečenem in okrutnem represivnem sistemu, je drama o ljubezni, izdaji in žrtvovanju, ki zastavlja vprašanja o intimnih odločitvah posameznika in politični odgovornosti predstavnikov represivnih režimov.

Predvsem pa uprizoritev zaznamujeta odločitev za to, da mlado … in staro … protagonistko igra ista igralka … Živa Selan. Njene transformacije so … vsakič naznačene z istimi elementi, do potankosti naštudirano in disciplinirano izvajano, starosti primerno gibanje je eno od gonil uprizoritve. Kljub predpisanemu kalupu pa je njena igra ne le prepričljiva, ampak na pravih mestih tudi pretresljiva. To je res herojski podvig.

 Petra Vidali, Večer, 29. 2. 2020

O režiserju

Jari Juutinen (r. 1959) je študiral književnost na univerzi v Ouluju in režijo na Finski gledališki akademiji v Helsinkih. Delal je kot dramaturg v Mestnih gledališčih v Ouluju in Lahtiju, nato pa kot umetniški direktor in ustanovitelj gledališča Vanha Juko v Lahtiju ter Mestnega gledališča Lappeenranta. Je ustanovitelj in umetniški vodja skupine sadsongskomplex:fi, ki deluje od leta 2015. Prav tako je soustanovitelj finskega gledališkega festivala Lain§uojattomat (Izobčenci). Je večkratni prejemnik umetniških štipendij, ki jih izjemnim (po)ustvarjalcem podeljuje Finska. Ob obsežnem režijskem opusu na Finskem se zadnja leta vedno bolj uveljavlja v tujini. Uprizoritev Sad Songs from the Heart of Europe (Žalostne pesmi iz srca Evrope) avtorja Kristiana Smedsa je v njegovi režiji in produkciji sadsongskomplex:fi gostovala na uglednih festivalih v Rusiji, Estoniji, Litvi, Belgiji, Franciji (Avignonski festival), v Belorusiji in tudi na Festivalu Borštnikovo srečanje (2017). V letu 2019 je dosegel velik uspeh s svojo režijo drame Utva Čehova v tbilisijskem Gledališču Gribojedova.

O producentih

sadsongskomplex: fi je mednarodno poklicno gledališko podjetje, ki združuje ansambel neodvisnih umetnikov. Ustanovljen je bil leta 2015 s sedežem v Helsinkih. Ansambel je zaslovel in v zadnjih nekaj letih gostoval na več pomembnih mednarodnih gledaliških festivalih. Med drugimi so gostovali v Avignonu, Sankt Peterburgu, Edinburgu, Novgorodu, Bruslju, Tbilisiju, Mariboru in Luksemburgu. Podjetje, ki se osredotoča na kakovostno umetnost, ni vezano na stalno prizorišče. Skupina je premierno predstavila številne koprodukcije v tujini. Vizija sadsongskomplex: fi je graditi umetniške mostove s starimi in novi partnerji, med severom in jugom, vzhodom in zahodom.

Gledališče Celje je edino profesionalno in repertoarno gledališče v Savinjsko-Šaleški regiji. V Gledališču Celje ustvarjajo vrhunski gledališki ustvarjalci, tako igralci kot režiserji in drugi sodelavci. Vsako sezono pripravijo šest premiernih uprizoritev za odrasle in eno za otroke. Pokrivajo vse gledališke žanre, domačih in tujih avtorjev, tako klasična dela kot novitete. Ključno vodilo gledališča je zadovoljno občinstvo, aktivno so vpeti tudi v širšo lokalno skupnost.

www.slg-ce.si
tajnistvo@slg-ce.si

Očiščenje <em>Foto: Uroš Hočevar</em>
Očiščenje Foto: Uroš Hočevar
Očiščenje <em>Foto: Uroš Hočevar</em>
Očiščenje Foto: Uroš Hočevar
Očiščenje <em>Foto: Uroš Hočevar</em>
Očiščenje Foto: Uroš Hočevar
Očiščenje <em>Foto: Uroš Hočevar</em>
Očiščenje Foto: Uroš Hočevar